BEIM

1173

Munkene handler med deres varer.

I 1899 strømmede folk til fra et stort område. Fra Aabenraa kom handlende med markredskaber, seletøj, skotøj og trævarer. Og herfra kom også altid den kendte ’cigarmand’. Skomagerne solgte støvler i dusinvis. Overalt i byen var der beværtninger, hvor man kunne få smørrebrød, øl og kaffe til 3 groschen. Der var telte og boder fra Vestergade helt ned til Holmpladsen, og Slotsgade var også fyldt op. I alle gader hørtes lirekassemusik, - ofte melodien med Hjalmar og Hulda.  

En kendt skikkelse var ’Jakob fra Amerika’. Han skreg sig helt rusten i organet i de dage, der var Kloste Mærken. Han startede altid med en høj pris for sine varer, men pruttede med sig selv og endte ofte med at sige:” Min bedstemor har fødselsdag i morgen, og derfor sælger jeg billigt i dag”.   

Hver dag var der dans på hotellerne. Det fortælles om en karl, at han dansede 2 dage i træk, at han blev helt blå på overkroppen resten af livet. Han havde en af de skjorter på, der trak sveden så godt. Den var farvet med Indigo. I reklamen for Indigo hed det da også: ”Indigo ist teuer, farbt aber ungeheuer”.

1905

Fotografi af H. Michelsen i 1903

I 1905 blev der vist mange vanskabte dyr frem på markedet. Får med 2 haler, enøjede grise, sammenvoksede katte m.m.

I 1920 kom en lille dreng trækkende med en ko til Kloster Mærken. Han kom helt fra Toftlund med besked hjemmefra om, at koen skulle koste 400 kr. Efter salget af koen gik han på markedet for at opleve hurlumhejet. Han var specielt betaget at folkene i dødsdromen og ikke mindst kassedamen. Hun havde en diamant på den ene tand. Der måtte være gode penge i det. Den lille dreng er Otto Krüger der senere bliver aktiv gøgler.

1921

Apr. 1921 Cirkus Alaska optræder. I juni samme år kommer Wanda Peters og synger på Hotel Stadt Hamborg. Wanda Peters synger sopran og er elev af Richard Schubert, Tysklands største tenorsanger. Fra november 1920 har hun studeret hos frk. Frida Leider ved Hamborg Stadt Theater. Det er også hende, der spår Lille Libbe, Markledgade 13 den stor gevinst.

1925

I 1925 ankommer Rudolf Petersen som en af de første. Han har specialiseret sig i fakirer, vandykkersker, stærke mænd og klovne. Med ham er bl.a. medhjælper Alfred Petersen som senere får sit eget.

1927

Den 21. aug. 1927 får skydeteltejer, Richard Alfred von Holdt og Emmi Johanna Elsa Emilie, født Stramwaer - deres datter Mariane von Holdt, født den 15. aug. 1925 i Løgumkloster døbt på tysk hjemme i skydeteltet.

1928

1928 Den mekaniske by kommer til mærken. Den lille by indeholder 92 mekaniske figurer der mekanisk bevæger sig. endvidere er der møller, skibe, tog, smede, savværk og meget andet i funktion. Byen er lavet af H. Pallesen. Den levende dame uden hoved kommer også og så afsluttes Kloster Mærken for første gang sidste dag med festfyrværkeri over mølledammen.

Til markedet blev der ført 500 heste, 33 kreaturer og 200 grise.

1929

I 1929 bliver der et stort marked. Der er anmeldt rigtig mange. F.eks. Hutzelsiders zoologiske arena som kommer med dresserede kæmpebjørne, morsomme dresserede aber, Europas bedst dresserede hunde, jordens mindste heste og kæmpeslanger. Herakles, verdens stærkeste mand. Albert Borries samt kreolerinden miss Adda og Cirkus Benneweis.  

Til markedet blev der ført 450 heste, 60 kreaturer og 100 grise.

1930

I 1930 ændre byrådet markedsdagene til følgende:

Heste- og kreaturmarked den næstsidste tirsdag i marts.

Heste-, kreatur- og kræmmermarked den første tirsdag i maj.

Heste- og kreaturmarked den tredje tirsdag i juni.

Heste-, kreatur- og kræmmermarked den tredje tirsdag i august. – Sct. Bartholomæus Marked

Heste- og kreaturmarked den fjerde tirsdag i oktober.

Til året Mærken, der bliver stort med mange boder, indsættes et særtog, der afgår fra Løgumkloster station kl. 22.15. Toget holder ved alle stationer og er i Rødekro kl. 23. 05. Herfra afgår der tog til Åbenrå og hovedbanelinjen. 

1933

I 1933 kommer troldmanden Svengalis store illusionsteater, svaneflyveren, 3 karusseller. Der blev tilført 400 heste, 30 kreaturer og 40 grise.

1934

I 1934 er ’Dødsdromen’ den første på markedspladsen. Som noget nyt køres der ikke kun på motorcykel på de skrå vægge, men også i bil. Herefter kommer ’Radiobilen’ med 20 ansatte. Dødssløjfen er en forestilling, hvor en mand og en dame laver saltomortale på en motorcykel i 8 meters højde.

Artister optræder gratis på plænen foran snedker Lausten ejendom og tirsdag aften er der som sædvanlig fyrværkeri.   

Til markedet blev der tilført 450 heste, henimod 50 kreaturer og en del grise. Handelen gik rask straks fra morgenstunden. Priserne var høje da der var mødt flere handelsmænd op fra Tyskland, der specielt købte hopper. Boder på kræmmermarkedet var der ikke så mange af som tidligere og karussellen foran Hotel Løgumkloster manglede. Men besøgstallet var stort. Hele den indre by var fyldt op med parkerede biler.

1935

... og de følgende år, kom de fra Røde Mølle til Kloste Mærken og dansede can can.

I 1935 kommer Jørgen Bøgh fra Haderslev med sin store svingkarrusel og automobilbane. Svingkarrusellen er så populær, at Bøgh lader den stå til og med den kommende weekend. L. Kock med Skandinaviens højeste flyverkarrusel samt den bedste musik. Søndag eftermiddag kl. 4 giver cirkus Du Nord en flot forestilling i det opstillede cirkustelt. Specielt nævnes jongløren, balance- og tryllekunstneren. På Møllekroen og Centralhotellet er der bal både søndag den 18. og tirsdag den 20. aug. Tirsdag aften kl. 10 er der festfyrværkeri på Markedspladsen, hvor der møder så mange op, at folk står helt op af Møllegade.

Til heste- og kreaturmarkedet blev der tilført 700 heste, 50 kreaturer og en del flere grise end året før.

 

Link til Can can - hvis du skulle ha' glemt den: https://www.youtube.com/watch?v=oyeES-321xc

 

1936

Billedet er fra Birthe Margrethe Jepsens fotoalbum.

I 1936 kommer Cirkus de Nord atter til byen. Denne gang med: De 3 svenske ekvilibrister (Roman-Truppen). Den fænomenale tyske kunstcyklist Bary. Den kun 19-årige svenske Herkules osv.

Varieteen ’Røde Mølle’ er her skam også, hvor man kan se slangemennesket Miss Jonny, kraftatleten Mathiesen og illusionisten.

Desuden manegekomikeren Kersid, som kan få alles lattermuskler i svingninger.

Bøgh fra Haderslev er her også med svingkarrusellen, automobilbanekarrusellen og det forheksede hus.

En gammel bekendt på Løgumkloster marked er også Kock fra Sønderborg. Han er kommet med sin store flyvekarrusel og den store børnekarrusel samt en mængde telte og boder af enhver art. Bag flyvekarrusellen gives der hver eftermiddag og aften gratis plæneopvisning med optræden af den berømte Trapezkunstnerinde, Miss Britta.

Så er Cirkus-revyen også ankommet. som kan afslutte sin sæson på Dyreskuepladsen i Klampenborg, således at der kan gives gæsteoptræden her i byen af provinsens største sensationsrevy, hvor der kan fremhæves flotte numre af programmet som kunstdykker og udbryderkongen Bernadi, den abessinske stammehøvding Ras Samori, stepdanserinden frk. Hanni, den dansk-russiske troldmand, Runinoff samt klovne, akrobater, kraftatleter m.m. Cirkusrevyens store telt ligger lige over for Hotel Løgumkloster. Det rullende posthus er der skam også.

Der var tilført 600 heste, 50 kreaturer og nogle grise. Handelen med heste var meget lille, endnu sent på aftenen stod hestene på Markedspladsen, hvilket var et særsyn. På kræmmermarkedet var der fuldt op af gøgl og kramboder, det kneb med at få stadeplads til dem alle. Besøgstallet var ikke stort om eftermiddagen, men hen under aftenen kom folk i hobetal. På alle indfaldsveje sås lange køer af bilister og cyklister. Kl. 10 blev årets Kloster Mærken som altid afsluttet af et festfyrværkeri, som blev set af tusinder.

1937

Billedet er fra Birthe Margrethe Jepsens fotoalbum.

I 1937 er Bøgh fra Haderslev som sædvanligt kommet til markedet med sine store svingkarruseller og mobilbanen. L. Kock fra Sønderborg er her skam også. Han har altid sin store svingkarrusel stående ud for Hotel Postgården og den nydelige børnekarrusel som står ud for Hotel Løgumkloster. Endvidere møder Kock med elektrisk navnespil, lykkehjul, automathallen, skydebaner, lykkeboder, kugle- og farvespil m.m.m. Af seværdigheder kan nævnes ’Hjortekalven fra Danstrup’, der er halv kronhjort – halv ko, den lille råbuk fra Skorringgårdkloster, der er halv råbuk – halv ko.

Derudover kan man besøge det indiske teater Montmatre, med nutidens største troldmand og fakiren, Marahjaen af Odipur og Abderam, der for første gang er i Danmark. Abderam udlover 500 kr. til den der kan løse mysteriet.

Til slut skal nævnes Gøglervognen, der er ankommet hertil fra Dyrehavsbakken i København med sine altid af glade gøglere. I den rummelige vogn er der optræden af både mandlige og kvindelige artister.

Det rullende postkontor kommer alle markedsdagene. Her kan der købes frimærker, indleveres alle arter af postforsendelser, telefoneres og telegraferes. Frimærkerne stemples med ’Det rullende postkontor’s logo. Der udleveres gratis postkort med billede af det lille smukke postkontor.

Til markedet var der tilført 600 heste, 50-60 kreaturer samt en masse grise. Hestesalget var trykkende. En fuldårshest gik til 750-900 kr. 6-8 ugers grise gik til 8-12 kr.

Der skete et trist uheld i Krügers telt, hvor der kørtes på motorcykel i en globus. Under kørslen knækkede forgaflen på den ene motorcykel og styrtede ned. Hans makker styrtede ligeledes ned, da de to motorcykler stødte sammen. Begge motorcyklister kom dog forholdsvis godt fra uheldet.

Om søndagen optræder Waldoza på Hotel Løgumkloster.   

1938

Billedet er fra Birthe Margrethe Jepsens fotoalbum.

I 1938 blev der til markedet tilført 600 heste og en del kreaturer. Hele Markedspladsen er fyldt op med gøgl. Bøgh fra Haderslev har sin nye raketbane, svingkarruseller og sportshaller med de nyeste spilleapparater med, Kock fra Sønderborg kommer med flyvekarrusel og børnekarrusel, og det er Kock, der står for plæneforestillingen hvor det i år er Miss Conwallys, der viser formidabel akrobatkunst. Louis Winther er mødt med sin store luftgynge. Louis Alex Winter er født den 16. juni 1894 i Faxe. Han blev gift den 19. mar. 1924 med Elna Alvilde Winther, født den 9. aug. 1901 i Hjøring. Sammen havde de datteren Ingeborg Dagmar Winther, født den 13. maj 1922 i Hjørring.

Gammel kendte Krüger og Walter Lindorff er her med deres Dødsglobus. Som en særlig nyhed er Christian Tofts radiokørsel med Cris-Craft vogne. Ved siden af står Tofts dødsdromen, hvor det i år er mesterkører Svend Jacobsen der viser publikum sin mesterkørsel.

Gøglervognen er her også med det store personale: Den berømte komiker og klovn Gajanko forstår at vække lattersalver. Dernæst hypnotisør, tankelæser, bugtaler og illusionist, professor Libra, gummimennesket Atkins, og marmordamen Miss Gjanny.

Montmatre er nyt for Løgumkloster. Verdensattraktionen, den svævende dame. Damen svæver helt fri i luften uden støtte. Endnu aldrig set til Kloster Mærken. Desuden medbringer de et kæmpebarn på 16 år der vejer 124 kg, Danmarks stærkeste dame, de 2 Roberts, et musikalsk nummer fra sigøjnersletten samt marmordamen der fremstiller billedkunstner Thorvaldsens skønne figurer.

1939

I 1939 afholdes det store Bartholemæusmarked søndag, mandag og tirsdag.

Her er Bøgh fra Haderslev med flyvekarrusel, raketbanen og sportshallen, Kock fra Sønderborg med flyvekarrusel, børnekarrusel og som en nyhed: ’De 3 små hjul’, som er en stor flot teltforretning med et kolossalt varelager, gevinster af enhver art. Louis Winther indbyder til en gyngetur på de store luftgynger. Christian Toft kommer med sine radiobiler, og ved siden af opstiller han sin store dødsdrom, hvor mesteren Svend Jacobsen viser sin mesterlige kørsel. I cirkus Arena optræder Tom Mix.

(Tom Mix, Thomas E. Mix, amerikansk skuespiller, født den 6. januar 1880 i Mix Run, Pennsylvania. Han var en legendarisk cowboystjerne i mere end 330 westernfilm, både i stumfilm og lyd-film. I filmene brugte han sjældent stuntmænd, hvilket bevirkede, at han ofte pådrog sig skader. Han indspillede sin sidste film i 1934. Han omkom i en bilulykke den 12. oktober 1940 i Florence, Arizona.)

Provinsrevyen har opstillet et stort forevisningstelt og tilbyder et stort nyt varietéprogram med bl.a. den spanske nøgendanserinde Senorita Ilenowa, jonglørparret de 2 Barlys, can can danserinden Ruth Hanni, der viser blondetrusser og den romerskgræske billedrevy.

Til markedet var der 500 heste, 50 grise og 50 kreatur.          

Om tirsdagen var der slagsmål om radiobilerne. En københavner, Christian Thorvald Jensen, kaldet Røde Maren, rev i raseri skjorten af en lokal mand. Han flygtede herefter, men blev hurtigt indfanget af ordensbetjent Frandsen, der fik ham sat bag lås og slå i skuret i baghaven på Elmeallé.

Den 27. august afholdes den tyske folkefest som sædvanlig med optog med pyntede vogne og sportskamp på sportspladsen ved Åved plantage. Der er er bal om aftenen på Centralhotellet.

Forårsmarkedet blev holdt tirsdag den 21. marts, hvor der bliver tilført 350 heste. Junimarkedet blev holdt tirsdag den 20. juni med 500 heste og 30 kreaturer, så det store Bartholomæus marked med hoveddagen den 15. august, hvor der var tilført 500 heste, 30 kreaturer og en del grise. Til efterårsmarkedet den 24. oktober var der tilført 50 heste og 50 kreaturer.

1940

I 1940 er Bøghs forretning på pladsen med raketbanen, den store svingkarrusel og sportshallen med de nyeste spilleautomater, Kocks tivoli med den store flyvekarrusel, elektrisk navnespil, og en række telte og boder, bl.a. Sct. Pauliteltet med optræden af Kasinorevyens personale suppleret af den såkaldte ’levende tromme’ stepdanseren Giovanny Thierry og danserinde miss Ebba, der i en årrække har danset i Tyskland og er blevet særlig kendt på ’Galskabens kavalkade’.

Til markedet blev der tilført henved 400 heste og 50 kreaturer.

1941

I 1941 frygter man at besøgstallet til markedet bliver ringe, da Løgumkloster ligger inden for spæreområdet. Gæsterne holder sig dog ikke tilbage, men teltholdere er der så få af, at de alle kan være i det tyske hjørne og ned langs Vestergade. Ikke et eneste telt i Storegade.

1942

I 1942 sker der lempelser i forhold til sikkerhedsområdets begrænsninger.

Til Bartholomæus marked kommer Lars Kocks store tivoli og svingkarruseller, L. Winthers flotte luftgynger, J. Bøghs store raketbane og sportshal, provinsrevyen med mange attraktioner (Danmarks største varietételt med stepdanserinden, frøken Else Sørensen, konferencier-skuespiller Billy Alecie, den populære dyrehavsbakkesangerinde Sussie, slange-kauschik-fænomenet Eva Quist, magegekomiker Mr. Bartelli – Danmarks morsomste mand og sensationsnummeret ’Den græsk romerske billedrevy udført af filmskuespillerinden Grethe Juncker) og cirkusrevyen ligeledes med mange attraktioner (dødskørsel på motorcykel, tryllekunst, illusionist, tankelæseren Savalli fra Winthergarden i Berlin, zulunegeren Sam Langford, danserinden Meta Hari, swingpjat parodisten Manne, det store crystal-wonder, dødskøreren Kaptajn og alle børnenes ven den landskendte cirkus- og manegeklovn TO TO).

 

Kloste Mærken var begunstiget at flot solskinsvejr alle dage og Bahnsen skriver i Løgumkloster Avis, at der var fuldt hus.

 

Viktualiehandler, Jørgen Schau, der står for pladstildelingen udtaler, at man i år også får gøgl i Storegade.

 

En uge før start kommer de første telte og beboelsesvogn. Der blev tilført markedet 500 heste og ca. 20 køer.

2 flinke klosterborgere sørgede dette år for cykelparkering til de mange, der kom udenbys fra til marked på cykel. De tjente derved 150 kr., men da det til sidst viste sig, at en cykel var blevet strålet, og manden krævede en erstatning på 200 kr., ja så gav deres flid et underskud på 50 kr.

1943

I 1943 er alle pladser besat. Begge sider af Storegade og Vestergade samt hele markedspladsen er fyldt. Der er luftgynger, der svinger gæsterne helt ud i luften, karruseller med heste og biler for de mindste, forevisningstelte med gasfænomener, fakirer, artister, tryllekunstnere, klovner, danserinder, cirkusprinsesser og udråbere, der overgår hinanden i veltalenhed. Den elektriske dæmon, cirkus Olympia og sigøjnerhallen er her også. Der er store og små lykkehjul, automattelte og boder, der sælger isvafler og frugt, Christiansfelder honningkager fra ’Århus’ og alle kan få en røget sild, ål eller makrel med hjem. Og hotellerne tilbyder dans fra hver eftermiddag. Og rundt i gaderne underholder, lirekasse, harmonika, kontrabas og spil på savblad.

Kræmmermarkedet varer fra søndag eftermiddag til tirsdag nat. Tirsdag er den store hestehandlerdag, og det er hoveddagen, hvor alle tjenestefolkene har fri. Efter et par små byger søndag formiddag klarede det op, og markedspladsen var fyldt af glade markedsgæster.

De 2 flotteste dyr på hestemarkedet var to, 2 ½ års skimlede belgiske vallakker. Vallakkernes ejer, gårdejer Outzen fra Vester Gammelby var tidligt blevet attraperet af en hestehandler. Håndslagene faldt klask i klask, en mægler prøvede at gøre sit, men man gik alligevel fra hinanden med et mellemværende på 50 kr. Outzen ville have 5550kr. men hestehandleren gik langt af vejen for efter ½ time at vende tilbage og afslutte handelen.

1944

I 1944 kommer de sædvanlige med det sædvanlige. Der er stort rykind i byen, da vejret er godt.

Cirkus Olympia er kommet med tryllekunstneren: BERDINO, den vanvittige morsomme bugtaler med filmsdukken NIKOLAJ, den stærkestemand, tand- og krafttalent: TIGER-JACK, Havaidanserinden: CLEO de la ROY, kautschukfænomenet; LILLE JYTTE, den mystiske dame: MADAME KARINA.

Der var tilført 420 heste, 15 kreaturer og nogle grise.

1945

I 1945 hænges atter kulørte lamper op rundt om Markedspladsen, og lige som før krigen er der igen fyrværkeri på hovedmarkedsdagen.

Kloster Mærken tyvstarter med en cirkusforestilling den 6. 7. 8. aug. Det er Cirkus Robert Daniels, der kommer med Lillian Daniels fænomenale hestedressur, les Zillingers kraft-ringe-nummer, Spinoza, Siewerts Bros, miss Edelton Brasso, Danmarks morsomste klovne - Mare & Svend Plänner, Miggi & Marguerite, 4 Armond Miche, akrobater, Ricardys trampolin-akt. 

Til markedsdagene kommer Bøgh fra Haderslev med raketbane, sportshallen, ’prøv lykken’ og spilleautomater. Svingkarrusellen er ikke med i år på grund af indskrænkninger i energiforbruget. Winther kommer med luftgynger, børnekarrusel og tivoli. ’De gamle komedianter, kommer med den nye professor Labri med mystik, illusion, trylleri og humør, ’de glade gøglere’ med et nyt sensationsprogram, og den dansk-amerikanske variete ’White Star’ med sensationsprogram, hvoraf det fremhæves ’den hvide fakir’, tryllekunstnere, akrobater, klovne, kraftatleter, bugtalere m.m. Ud over ovennævnte kommer der 2 børnekarruseller, 2 luftgynger, skyde- og spilleboder, og rigtig mange salgsboder. 

Hotel Løgumkloster og Møllekroen holder bal søndag og tirsdag.

Til Forårsmærken den tirsdag den 20. mar. blev der til ført 320 heste.

Til Junimærken blev der tilført 550 heste.

Til Bartolomæusmarkedet den 21. aug. blev der tilført 900 heste. Noget man ikke havde oplevet i mange år.

1946

Der tilføres 500 heste til Bartolomæusmarkedet.

1947

Jørgen Bøgh er på markedet med flyvekarrusel, raketbanen, autohallen med de nyeste spilleautomater og Søstorm-karrusellen som for første gang er i Løgumkloster. Så er der L. Kock’ tivoli med Danmarks største svingkarrusel, den store automathal samt telte og boder. L. Kjær har sat sine radiobiler op på parkeringspladsen over for Hotel Løgumkloster.  Dødsrum er her også.

’De sorte diamanter’ Den forestiller en arbejdende kulgrube, hvor alle figurer er i bevægelse. Under forestillingen fortæller en tidligere minearbejder om arbejdet i minen. Det er en invalid minearbejder, der mistede førligheden under en eksplosion.

Både Hotel Løgumkloster, Møllekroen og Centralhotellet holder stort markedsbal både søndag og tirsdag. 

Der blev tilført henved 500 heste. 

Tirsdag aften var der sædvanen tro festfyrværkeri.       

1948

I 1948 falder Rita Hansen ud af karrusellen, Raketbanen. Mens karrusellen er i fart går en dør op og den unge pige falder ud, men bliver hængende i det ene ben. Hun slipper med livet i behold, men får en lang rift ned over ryggen.

Ud over det sædvanlige gøgl kommer Carl Krüger med sin Dødsdrom. Krüger kører selv akrobatkørsel på motorcykel, men sensationen er kaptajn Jackson, der for første gang i Danmark kører i sin automobil på den 10 meter høje lodrette bræddevæg.

En anden sensation, der trækker folk til teltet er Paradox, den levende kvinde uden hoved, der bliver fremvist hver halve time. 

Der blev tilført 600 heste, men ingen køer og kun få grise.

1949

I 1949 forløber Kloste Mærken som de tidligere år. Der er ikke de store nyheder på markedet, men som altid er der stor rykind.

1951

I 1951 overgår affyringen af fyrværkeriet fra kommunen til brandvæsenet. Markedet blev som de forrige år meget stort. Her er karruseller, luftgynger, varietételte m. m. m.

Den store attraktion var ’Den islandske kæmpe URSUS’ alias Johan Petjurson, Ursus var dengang 37 år og født på Island. Ind til han var 10 år gammel udviklede han sig normalt, men herefter voksede han sig stor til 2,71 meter. Han løfter bl.a. en bil. Når Ursus var i Løgumkloster boede han i sin sigøjnervogn udført i træ, malet i flere forskellige farver og på begge sider af vognen stod der Ursus. Den stod altid parkeret for enden af Søndergade 3.

I Ursus’ telt kan man også opleve Den Egyptiske Fakirsensation og Pariserdanserinden Juanita.

Men også Waldoza optræder. Det gør han i cirkus Olympia’ store telt, hvor der også er flere cirkusforestillinger med bl.a. mesterjongløren Russel, de franske statuettepige Sylvia, Saleede, kæmpeelefanten Jupiter, der fremføres af direktør Max Holz-Müller og frue. Endvidere optræder frøken Lillian Daniels, der kommer fra et arrangement i Jerusalem, der viser det smukke skoleridt og Georg Bills cykelakt - et nervepirrende artist- og luftnummer af international karakter.

Der blev tilført 400 heste til markedet. 

Politi Johansen, der står for fordelingerne af stadepladserne til Kloster Mærken, udtaler til Jydske Tidende, at situationen ser noget håbløs ud, da der kommer flere gøglere end nogen sinde før. Der kommer bl.a. verdens tykkeste mennesker, en trup med dværge, et hurlumhej -etablissement, atom-biler, radiobiler, en dødsdrom, flere store varieté telte, svingkarruseller, luftgynger og sidst men ikke mindst en tombola til fordel for det friluftsbad, som nu har været undervejs i mere end 10 år.

Der blev tilført 325 heste til markedet.

Til festfyrværkeriet var der 15-20.000 mennesker mødt op.

1953

I 1953 er hele den store markedsplads samt hele rækken ned langs Vestergade er fyldt op med karusseller, forevisningstelte m.v.

Der er markedsbal hver aften på Hotel Løgumkloster, Centralhotel og Møllekroen.

Og så er det året, hvor dødsdromen kommer til byen. Det er Dyrehavsbakkens dromen man opbygger på markedspladsen, som er de eneste i hele verden, der kører i bil på de skrå vægge.

Der blev ført 200 heste til markedet.

I forbindelse med optagelse af en film om Versteregnen blev årets Kloster Marked filmet af den islandske filmfotograf K. O. Bjarnason. Det er Foreningen Norden og Tønder Rotary projektet.

Langs allétræerne i Vestergade var der ophængt kulørte lamper og ved alle indfaldsveje skilte med teksten ’Velkommen til Kloster Mærken’ og på bagsiden stod der Tak for besøget.

1954

I 1954 er der på den store markedsdag moderat med mennesker på markedet om eftermiddagen på grund af det gode høstvejr. Men om aftenen efter duggen er faldet står folk i byens gader som sild i en tønde. Man har Danmarks billigste stadepladser så mange små dukker også op til markedet. Men hestehandlerne er på retur grundet den voksende mekanisering.

1958

I 1958 holder Bork Hansen sin første aftensgudstjeneste for teltfolket.

Der er anmeldt ualmindelig meget bl.a. flere store forevisningstelte. Desuden kommer der flere karruseller, heriblandt 2 for børn, radiobiler på 2 pladser, dødsdrom m.m. Men også mange udstillere havde fundet vej til byen. Der var symaskiner, malkemaskiner, landbrugsmaskiner, oliekaminer, reb, hønseartikler, gaskomfurer, staldventilation, flaskegas, vaskemaskiner og meget andet.

Markedet blev overordentligt godt besøgt. Mellem 15 og 20.000 mennesker stod i gaderne omkring Markedspladsen, hvor fyrværkeriet blev affyret.

1959

Der er stort rykind. Alle stadepladser er optaget. Der kommer de nye radiobiler, 3 store forevisningstelte, dødsdromen samt de sædvanlige karruseller og utallige boder med bl.a. symaskiner, oliekaminer, ventilatorer, vaskemaskiner m.m. 

Igen i år, lørdag aften før de 3 markedsdage, var der gudstjeneste i kirken ved pastor Bork Hansen, hvor så at sige alle gøglere deltog i gudstjenesten eller ca. 120 personer.   

Der var stort rykind alle dage, sikkert fordi at alle bønderne havde på grund af tørken høsten i hus.

Til fyrværkeriet på markedspladsen mødte 15-20.000 mennesker op. 

Der blev tilført markedet 50 heste.

1960

I 1960 er hele Markedspladsen, Storegade og begge sider af Markedspladsen fyldt op med telte. Der er radiobiler, store og små karruseller, dødsdromen og udråbere, der nu bruger store højtalere. Der er telte med stærke mænd, dyremennesker, akrobater, tankelæsere, en gris med 8 ben, ræv med 2 bagkroppe og andre zoologiske fænomener. Der er lykkehjul, tombolaer og spilleboder. For 25 ører kan man måske vinde den store bamse hvis lykkehjulet ender på den rigtige farve og det rigtige navn. Der sælges legetøj, frugt og is, varme pølser i forskellige tilberedninger, Christiansfelder-honningkager og røgede ål. Langs Vestergade er der udstillinger af landbrugsmaskiner og malkeanlæg. – Markedet er det hidindtil største.

1963

Kloster Mærken starter søndag eftermiddag kl. 16 og slutter med festfyrværkeri på Markedspladsen tirsdag kl. 22. Der var luftgynger, svingkarruseller, radiobiler samt Franz Krüger med sin dødsdrom. Derudover cirkus Olympia med flere præsentationstelte.

1964

1964 På året marked er i år mødt en sigøjnerkonge op. Under en samtale med nogle gøglere blev der talt økonomi. En af gøglerne sagde på et tidspunkt til sigøjneren:

”Du har vel ingen penge, du er sikkert fattig som en kirkerotte”. 

Sigøjneren kunne berolige gøgleren med, at han da havde masser af penge. Jeg har 25.000 svenske kroner på mig bedyrede sigøjneren. Det ville gøglerne godt nok se, hvorefter sigøjneren hev en fed tegnebog op af inderlommen.

”Tæl selv efter”.

Da gøglerne havde talt pengene, gjorde de ham opmærksom på at der faktisk var 26.000 svenske kroner i pungen.

”Nå”, svarede sigøjneren.

”Så er det i den anden pung jeg 25.000 kr.”, hvorefter han hev en ny ’lommeharmonika’ op af lommen. Og heri lå de 25.000 kr. som endda var danske.

Til markedet er der anmeldt karruseller, dødsdrom, forevisningstelte og radiobiler.

Ved fæstemålet betinger sig alle piger og karle sig stadig fridag om mandagen.

1965

I 1965 er næsten alle stadepladser udlejet ugen inden Nordeuropas største gøglermarked starter, man venter kun på at høre fra de sidste maskinhandlere oplyser overpolitibetjent Jørgensen fra politistationen i Elmeallé. Man venter at ca. 30.000 gæster vil besøge markedet. Man håber på flere heste end forrige år, da det her kun var 1 hest på markedet, og den blev ikke solgt.

Det store trækplaster bliver måske den langhårede, pigtrådssanger, Peter Belli fra gruppen Les Rivals. Hans orkester bliver forsinket til en koncert og som plaster på såret lover Peter at køre i dødsdromen både mandag og tirsdag den følgende uge i Juelsminde sammen med Franz Krüger.

Om Peter Belli udtaler Franz Krüger til Jydske Tidende i aug. 1966:

Han er ingen tøsedreng. Jeg har selv lært ham op til at køre dødsdrom, og selv om det er halvfarligt, har Peter Belli gennemført det. Men under en øvelse gled hans fod af fodhvileren, og idet han skulle sætte foden på plads igen, kigger han ned, selv om jeg har lært ham, at det må han aldrig gøre, hvorefter han faldt ned.

Peter Belli er blevet så interesseret i dødsdromkørslen, at han har tilbudt Krüger, at de går i kompagniskab og køber en 30 meter høj drom, hvor gulvet kan sænkes.

Selv fortæller Peter Belli: ”Vi skulle spille i et tivoli, men orkestret kom for sent, så jeg lovede tivolimanden at gøre det godt igen ved at køre dødsdrom ugen efter – så kunne han få noget presse på den måde. Jeg var nede og øve i tre-fire timer for at køre centrifugalkraften på plads og svimmelheden af”.Det er du nødt til! Jeg kørte for ham tre-fire gange, og så kom vi til Løgumkloster, hvor jeg så June for første gang. For mit vedkommende var det kærlighed ved første blik. Hun var simpelthen noget af det smukkeste og dejligste, jeg har set. Det er hun nu stadig. Men hun løftede bare næsen i vejret og gik videre. Senere skulle hun nu alligevel lige forbi for at se, hvad han havde gang i, ham den der langhårede pigtrådssanger, hun havde hørt så meget om.”

Om søndagen starter karruseller, luftgynger, motorcyklerne i dødsdromen, cirkusudråberne, lykkehjulene, tombolaerne, togvognene i spøgelseshuset, der kommer gang i vaffelbagningen, spilleautomater, radiobiler, der koges og steges pølser, der kandiseres æbler, der spilles musik, laves candy-flos og spåkvinderne åbner dørene.

Alfred von Holt fejrer 50 års jubilæum med sit skydetelt og direktøren for Cirkus Arena fejrer sit 40 års jubilæum.

- Ved årets gøglergudstjeneste deltager dronning Ingrid og den 31. årige ugifte prinsesse Benedikte

1966

I 1966 er årets nyhed et Schwarzwald-orgel, der mekanisk frembringer luft og kan spille 20 forskellige numre. Og så har Klosterhal-udvalget en stand, hvor man skal knuse urtepotter. Det giver et overskud på 3.000 kr.

1967

I 1967 transmitteres Gøglergudstjenesten af Danmarks Radio i fjernsynet. Danmarks Radio havde allerede kontaktet Bork Hansen året inden for at få lov til at transmittere gudstjenesten, men da havde pastoren sagt nej, med den begrundelse, at det måske ville lægge bånd på gøglerne. DR gik herefter videre til biskop Dons Christensen, og han og biskop Erik Jensen sagde begge god for transmissionen, med den begrundelse, at man også filmede andre specielle kirkelige begivenheder. Herefter gik Bork Hansen til gøglerne, som ikke havde noget imod, at det kom i fjernsynet.

Udsendelsen foregik direkte.

Pastor Bork Hansen havde udtrykt ønske, om at man brugte begge kirkeklokker som ved højmesser. Teknikkerne fra DR havde forstået, at man kun ville bruge den ene kirkeklokke, hvorfor udsendelsen startede med sort skærm, da man havde lagt ledninger ud oven på den store klokke, der blev knust da klokken blev sat i sving. DR fik dog hurtigt bugt med miseren.  

Stadepladserne er igen fuldt udlejet fortæller politibetjent, Jørgensen, Løgumkloster i Jydske Tidende. De første på markedspladsen er teltholder Jessen fra Skærbæk, Men snart er også teltholder Alfred Rasmussen, Århus ankommet med sine vogne. Han har været med ved Kloster Markedet siden 1925. Dengang som medhjælper hos Rudolf Petersen. Alfred har specialiseret sig i underholdningsteltene, som han kalder Olympia park. Konen Else Marie samt sønnen Philip og datteren Elsebeth er med på turneen. Else Marie var i øvrigt den første Cleo på bakken.  Datteren Elsebeth startede allerede som 2 årig med et luftnummer, men passer nu skydeteltene.

Damen uden hoved er lagt på hylden, ligesom de stærke mænd, sortsværtede kannibaler, boksere og brydere. Nu er det gogo-danserinder, tryllekunst og bugtalere folk vil se.

Også Hansen fra Varde var til året Mærken. Han havde ikke været der, de sidste 2 år, men var nu tilbage med tæpperester. Med sine talegaver fik han solgt et helt restparti. Hestemarkedet gik anderledes trægt, og der blev kun solgt få Nordbagger og ponyer på markedspladsen. Da vejret var dårligt, havde Sandholdt sine rideheste på stald. Herfra solgte han knap 10. Året navn var hypnotisøren Waldoza fra Canada.  

Otto Krüger fortæller om livet som gøgler i et interview med Jydske Tidende i 1967 følgende:

... Jeg havnede jo i faget og rejste i 17 år rundt med et illusionistnummer. Det gik skidt til at begynde med, og jeg var faktisk ved at pakke det hele sammen. Så fandt vi imidlertidig ud af, at det var paraden, der var noget galt med. Den var simpelthen for tam.

Så lagde vi den om. Jeg fik mikrofonen og fik lov til at fornemme den spænding, der er mellem publikum og rekommandør. Rekommandøren skal have et enormt ordforråd, og ordene skal så at sige ligge på tungen, så de kommer flydende i en strøm.

Den bedste rekommandør vi har haft herhjemme er sikkert Clayton, der døde for nylig. Han havde det i sig. Han kunne få folk til at standse op og lytte, han kunne bevæge flokken i den rigtige retning, nemlig hen til kasseapparatet og ind i teltet.

- Jeg husker engang, han rejste med den marmorerede dame, som forestillede forskellige af Thorvaldsens statuer. I blomstrende vendinger omtalte han damens fysiske fortræffeligheder, som hun ville fremvise i teltet, og han lod publikum ane, noget af hendes velformede ben, ved at løfte op i hendes badekåbe. Da det skete, var der en soldat bagerst i køen, som stillede sig på tæerne, og Clayton råbte til ham: ”Hvorfor står De på tæerne? Inde i teltet kan De se det hele for bare 50 ører.”  

- Denne daglige duel med publikum gennemføres mange gange omkring de 40 hver dag, og der er et koncentreret tempo over det. Forestillingen varer ca. 7 minutter og rekommanderingen varer ca. 7 minutter. Hele tiden skal publikum holdes i ånde. Fra paraden skal de gøres spændte på det, de skal se, og de skal være ’vilde’ for at få lov til at se det.

Forestillingen skal afvikles med fart og snak, så publikum glemmer at se på klokken, og der skal være snak og gøgl lige til de opdager, at de pludselig står ude på pladsen igen.

- Og fart skal der være over det hele. Er der ikke det, føler publikum sig snydt, og så er det sket. 

Kannibal Peter

Gennem en årrække kom der på markedet en fyr, der hed kannibal Peter. Han optrådte sortsværtet som neger, og det gjorde han godt. Han var imidlertidig lidt ærgerrig og hos en doktor Efferstein, havde han set et nummer med at sluge frøer og guldfisk, som han senere spyede op igen. Ligesom doktor Efferstein i sit nummer drak en masse vand, som han også spyede op igen, så han blev en levende fontæne.

- Det med vandfontænen lærte Peter aldrig, men han lærte at sluge frøer. De første gange forsøgte han dog at snyde sig fra det ved at holde frøen i munden, men så protesterede publikum, og han måtte lærer nummeret rigtigt. Det tog nogen tid inden han overvandt sin aversion mod at sluge frøer, men han klarede det. Imidlertidig rejser han ikke mere, for driftsomkostningerne for teltene er blevet så store, at mange er bukket under. 

Konkurrence

- Mange gange, fortæller Krüger, var der tale om ret hårdhændede metoder for at slå konkurrenten. Den gang hørte men ikke sjældent, at en rekommandør sagde: ”Hvis De vil se noget rigtigt skidt, så gå ind i naboteltet, men hvis De vil se noget af kvalitet, så er det her....”

- Den tone bruger vi ikke mere. Ligeledes blev der i nogle tilfælde arrangeret slagsmål. Ja, det var helt åndssvagt, men når man stod som rekommandør, og der blev slagsmål, var der ikke noget at stille op, for det virkede mere tiltrækkende på publikum.

- Når det så stod tilstrækkeligt mange og så på slagsmålet, så rejste de to slagsbrødre sig, flyttede lidt, begyndte at slås igen for til slut at ende henne foran det telt, hvor de var engageret. Jo, den slags ting var der meget af. De to mest kendte slagsbrødre gik i øvrigt under navnene ’Ansjosen’ og ’Den røde bager’. 

Kunsten at sælge

- Gøgl, ja det er jo mange ting, og meget mere end et godt telt og eventuelt gode artister eller gode numre, og gøglet har vel også ændret sig noget gennem årene. Men for teltholdere, som skal have folk ind, da gælder stadig det samme, at gøglet skal sælges. Rekommanderes der rigtigt, ja, så får man folk ind. I modsat fald er det måske konkurrenten, der tager profitten. Derfor skal rekommandøren være i hopla., være i kontakt med publikum, og fornemme, hvor langt han kan gå. Betingelsen er ordentlig og pæn snak. At meget af gøglet kan trives, skyldes denne fornemmelse af kontakt mellem publikum og gøgleren, og er denne kontakt ikke til stede, og er der ikke fart over feltet hele tiden, ja, så får publikum fornemmelsen af – at pengene er spildt.

1972

Fra DIGEPOSTEN fredag den 29. sep. 1972: ”Onsdag den 4. okt. 1972 kl. 20.00 viser Danmarks Radio i farver resultatet af producent Inger Stillings store arbejde – Kloster Mærken fra gøglergudstjenesten med gøglerbryllup, og barnedåb til markedets festlige afslutning – det store fyrværkeri. Filmen er optaget af Åbenrå studiets fotograf Harald Haugsted. I udsendelsen ses bl.a. optagelser fra heste- og gøglermarkedet samt fra følskuet, der fandt sted samtidig på engen ved Slotsbækken. Endvidere vil der i udsendelsen være samtaler gøglere og Klosterboere.

Inger Stilling har for nyligt haft flere arbejder i TV, bl.a. et indslag om Egeskov markedet og ’Café Sorgenfri’, der blev sendt mandag den 25. sep. 1972.” 

1973

I 1973 vedtog Løgumkloster byråd, at der skulle nedsættes et markedsudvalg. Dets første formand blev Ludolf Evardsen. Mærkensdagene blev flyttet til at starte om lørdagen, men skulle stadig slutte søndag aften. Tilførslen af heste var tiltagende, der kom 4-500 heste. Derfor besluttede man at flytte selve hestemarkedet til Slotsengen.  

1974

Forårshestemarkedet genoptages.

1976

I 1976 får pastor Anders Bork Hansen overrakt gøglerkorset af tivoliejer Otto Krüger ved altret under gøglergudstjenesten. Heine Bebensee spillede som altid på trompet og savblad. og der blev ligeså traditionelt sunget Ingen er så tryg i fare.

1977

Fyrværkeriet bliver flyttet til Slotsengen. Samme år afkorter man Mærken til kun at være fra lørdag til mandag.

1984

Man starter med at holde kræmmermarkedet på Slotsengen. Det store festfyrværkeri foregår stadig på Markedspladsen, hvor folk står tæt på Markedspladsen, nogen helt op ad Møllegade.

1986

Ludolf Evardsen overgiver posten som formand for markedsudvalget til skomagermester Niels Tästensen. Ludolf har da været formand i 13 år.

1989

Mærkensdagene afkortes yderligere til kun at køre fredag, lørdag, søndag

1994

Vera Wancke overtager styringen af Mærken sammen med formand Niels Tästensen.

Man starter Mærken med et åbningsarrangement til minde om gøglerpræsten Anders Bork Hansen. Hovedtaler er Bork Hansens søn Jørgen Bork Hansen og toastmaster er Niels Tästensen. Ud over politi og vagtfolk, var er kun få gæster i teltet.

2007

Niels Tästensen stopper som formand for mærkensudvalget.

2009

Løgumkloster løbemotion arrangerer for første gang et løb, dagen før Kloster Mærken.

2010

I 2010 starter man fredag eftermiddag kl. 14, hvor tivoli og boderne åbner. Fra boderne udbydes alverdens nyttige og unyttige ting til salg. Der handles med nips, antikviteter, genbrug, smykker, rideudstyr, blomster, slik, frugt samt tøj og sko i alle størrelser. På markedspladsen er der stadig ’de enarmede tyveknægte’, radiobiler, karruseller i alle udformninger. Pølseboder og byens kroer og restauranter sørger for, at man kan få fyldt maven i vådt og tørt. Når boder og forlystelser lukker hen af aftenen fortsætter Centralhotellet med dans for ’de unge på 40’ til den lyse morgen.

Årets nyhed fra Nordisk Tivoli Park er en speed Buzz. Et tårn med en arm, der roterer med 13 omdrejninger i minuttet. I begge ender af armen er en gondol fastspændt, og her er der plads til 4 personer i hver. Gondolerne svinges op i 40 meters højde.

Der er kommet skærpede regler for pølser og dyr. Ænder og gæs må ikke sælges på samme skue som andet fjerkræ. Boder, hvor der sælges letfordærvelige fødevarer skal være overdækket, have fast gulv og adgang til håndvask. Levnedsmidlerne skal opbevares køligt og personalet skal være iført rene klæder.

På Slotsengen i hjørnet af Tønderlandevej og Jernbanegade har politihjemmeværnet opstillet en kommandovogn. Her kan man henvende sig, hvis børnene bliver væk, eller man kommer til skade. For at finde de undslupne børn, kan man også henvende sig i kommunens infovogn.

2013

Årets hovedtaler ved åbningen af Kloster Mærken er Siegfried Matlok og Günther Brag var toastmaster. Der var ingen monolog med Ole Caspersen, da han blev forhindret på grund af familiemæssige årsager. Vera Warncke modtager gøglerforeningens hæder for sit store, mangeårige arbejde for Løgumkloster Marked. Legater blev givet til Julie Kjær Iversen og Klosterspejderne. 

Spejderne laver fish-race for første gang. Man kan købe en plastikfisk med nummer, som sammen med alle de andre solgte fisk bliver sat ned i Slotsbækken. De ’svømmer’ herefter med strømmen ned over mållinjen, hvor der er præmieuddeling. 1. pladsen er en Peugeot 107.  

2014

Torsdag kl. 18 serverer Postgården gyros fra Bent Poulsen og kl. 20 er der Gøglergudstjeneste på parkeringspladsen ved kirken, hvor der er musik ved Tante Tuttes knævarmere og trompetspil ved Niels Tilma. Gudstjenesten forrettes af Sten Haarløv. Der er gratis sodavand til børnene og øl kan købes efter Gudstjenesten. 

Fredag kl. 19 er der Tyrolerparty på Postgården og helstegt pattegris i Fællesudvalgsteltet arrangeret af Super Brugsen. Central Hotellet arrangerer skumfest, hvor hele dansegulvet overrisles med skum.

På slotsengen er der lørdag heste- og kræmmermarked. Central Hotellet tilbyder traditionen tro Mærkens-suppe.

Spejderne sætter nummererede ænder ud i Slotsbækken søndag kl. 15. Det koster 125 kr. per and. Præmierne er en Peugeot 108 Access 3D 1,0 VTI til 83.770 kr., et rejsegavekort på 10.000 kr. til Bravo Tours, en iPhone 5S, en iPad 4, en cykel og meget andet. Antallet af ænder er reduceret med 500, så der kun er 2000 stk., og så erder lidt flere præmier med.  

Tønder kommune laver en stand med temaet sikker sex. Der er mulighed for at prøve ’lykkehjulet’, der udfordrer gæsternes viden om sex. Der er også muligt at tale med en sundhedsplejerske om prævention, sikker sex, sexsygdomme samt egne grænser i forhold til alkohol, sex og venskaber.   

Årets hovedtaler ved åbningen af Kloster marked er Jens Schmidt født på Holmen i Østergade. Toastmasterrollen stod Jacob Tästensen for og grillpølserne var sponsoreret af Super Brugsen. Legatmodtagerene var Center Royal Band, Eberhard Harbsmeyer.

Henning Christiansen bliver ny formand for Løgumkloster Mærken

2016

Centralhotellet arrangerer første gang børnediskotek med gratis adgang og børnevenlige priser på sodavand. 

Åbningen af Kloster Mærken foregår som sædvanlig i Fællesudvalgstelte på Markedspladsen. Toastmaster er Flemming 'Kontant' Hansen.

2017

June og Peter Belli tyvstarter Kloster Mærken med at fejre deres guldbryllup i byen. 

Teamet for Kloster Mærken er ’TILBAGE TIL RØDDERNE’. Der er gøgleroptræden i det tyske hjørne, som folk viser god interesse.

En anden ny ting er auktion på Slotsengen, hvor man kan få solgt sine ting på godt gammeldags vis. Auktionen ledes af Klas Petersen, kendt fra Års Landboauktion. 

Dødsdromen kommer til Mærken efter mange års fravær.

Åbningen af Kloster Mærken i Fællesudvalgsteltet er flyttet fra fredag formiddag til torsdag aften kl. 17.30. Jeg er toastmaster for første gang og for første gang deltager jeg i åbningen. Hovedtaler er tidligere skattedirektør, Ole Stavad, Kjeld Christensen holder festtalen og uddeler legater til en gøglerpige, Mille Christensen for tivolienergi i Tivoliland og smykkesalg af egne smykker på nettet og en lokal forening Klosterparkens vennekreds. Ole Caspersen fremfører sin monolog og giver den bl.a. som dronning Margrethe i gul, blomstret regnfrakke der slår lokalpolitikeren, Jens Møller til ridder af Dannebrog. Der var 250 tilskuere.

Om Gøglerpræsten Anders Bork Hansen indleder jeg åbningen: Bork Hansen har gjort et stort arbejde for Løgumkloster. Det er ham vi kan takke for bl.a. gøglergudstjenesten, Kong Frederik den 9.´s klokkespil, præstehøjskolen, museet Holmen og ikke mindst refugiet.

Da refugiet var færdigbygget ville Bork Hansen gerne have det forbundet med kirken med en glasgang. Men - det var der ikke penge til!

En våd og regnfuld efterårsdag er bl.a. de 3 ministre – kirkeminister Bodil Kock, Julius Bomholt og Jørgen Jørgensen kommet til refugiet for at se det nye refugium i funktion.

På et tidspunkt vil Bork Hansen hurtigt vise dem noget i kirken. På vej tilbage til refugiet, hvor det regner kraftigt stopper Bork Hansen pludselig op og begynder på en længere forklaring om det gamle klosters placering. Alle bliver godt våde. - 14 dage efter får Bork Hansen pengene til glasgangen mellem kirken og refugiet af kirkeministeriet.

2018

4 dages kloster Mærken blev for en gang skyld ikke afsluttet med festfyrværkeri på grund af en månedlang tørkeperiode, der sluttede ved Kloster Mærken med masser af regn.

Årets nyheder var optrædende gøgler i gaderne og børnene kunne muntre sig på en cirkuslegeplads. På slotsengen var der søndag ud over de mange boder, som noget nyt plænetraktortræk, der desværre druknede i regnbyger.

300 personer, hvor hovedparten er klosterborgere deltager i årets åbning af Kloster Mærken i Fællesudvalgsteltet på Markedspladsen.  Der udleveres legat til vennekredsen for Klosterparken for 2. år i træk, Lindevangs venner og en gøgler, Oliver får hver 5000 kr. Ole Caspersen holder monolog nr. 23, hvor han bl.a. omtaler året hovedtaler, redaktør af Rummelpotten Gunnar Hattesen, der får ryddet hele Christiansborg med en glemt taske. Ole Caspersens største bedrift var dog, da han i rollen som Kofi Annan havde sat sig for at slutte fred mellem den lokale politiker Jens Møller, der efter valget meldte sig ud af venstre og blev løsgænger og venstreborgmesteren Henrik Frandsen.

Min fortælling om Anders Bork Hansen som årets toastmaster:

Bork Hansen har gjort et stort arbejde for Løgumkloster.

I år for 60 år siden, gik Bork Hansen rundt i præstegården og tænkte over kirkens rolle i forhold til Kloster mærken. Oprindelig var det jo munkene, der stod for det hele, men nu var kirken slet ikke længere en del af det hele.

Uden for præstegården havde sandsigersken Ravanda sin campingvogn stående og selv om Bork Hansen havde døren ind til præstegården stående åben, var det hende olle gik til.

Bork Hansen tænkte flere gange på at gå ned på markedspladsen, men han var bange for at gøglerne ville føle han var anmasen

Da klokken var hen ved 8 om den aften, besluttede han at gå hen til Otto Kryger, der boede i en campingvogn foran posthuset.

Bork Hansen forklarede, hvorfor han var kommet og foreslog Kryger, at han kunne arrangere en koncert eller en sangaften i kirken for gøglerne.

Kryger var straks med på ideen og sagde: Nej, så skal vi have en Gudstjeneste for olle gøglerne.

Men, sagde Bork Hansen: Hvordan får vi gøglerne op i kirken. De plejer at gå til kro’s efter de har været i biografen!

Det ordner jeg, sagde Kryger.

Kryger fik hurtigt skrevet og duplikeret en indbydelse, som han fik fordelt rundt til alle gøglere.

Da biografen var forbi placerede Krüger Abdulla – Verdens stærkeste mand imellem det gamle apotek og Sportigan. Så når gøglerne kom ud af biografen, sørgede han for at de blev de geleide op i æ kirk.

En enkelt gøgler mente han skulle til kros i stedet for, men Abdulla sagde kort til ham: Nu skal do for…

I det samme kom Bork Hansen gående i fuld mundering med præstekrave og det hele, hvorefter Abdulla fik det rettet til

for det er for os alle sammen.

Det blev den første Gøglergudstjeneste i Danmark.

Efter gøglergudstjenesten var der kaffe og kage i præstegården og på vej derhen spørger en spritter:

Det var ejsen en god reklame for æ kirk. Hvorefter Bork Hansen svarer ham. Kirken behøver skam ingen reklame. Nå, sagde spritteren: Hvorfor ringer det så mæ æ Klok!

2020

Kloster Mærken blev aflyst på grund af Covid 19 restriktioner.

KLOSTER MÆRKEN

1888

I 1888 kommer alt gøglet med tog til Løgumkloster Der kommer store karruseller helt fra Hamborg og Bremen. De bliver transporteret med 4-spandshestevogne ind i byen. Markedspladsen bliver hurtigt fyldt op med dyr og mennesker. Musikken drøner, udråberne kappes, spåkoner læser i hånd, kort eller kaffegrums. Lirekassemændene går gaderne tynde, Jakob von Amerika kører sine auktioner, Jerusalems skomager sælger sine læderstøvler. Kraftkarle løfter så mange mennesker, der kan være plads til på en dør. Og så er der boderne, der sælger sprællemænd, slikkepinde, spadserestokke, grimer, blonder, kandis, honninghjerter og røgede sild. Og manden med den brune bjørn er her også. Hver gang han spiller på sin trompet danser bjørnen.

1899

1920